Adverbs in the Song Album The Black Parade by My Chemical Romance

Dr. Rina P. Pamantung M.Hum
Dr. Garryn Ch. Ranuntu M.Hum

Kata Keterangan dalam Album Lagu The Black Parade oleh My Chemical Romance

“The research entitled “Adverbs in the Song Album The Black Parade by My Chemical Romance” is written to fulfill the requirement of finishing S1 degree in English Department Faculty of Humanities Sam Ratulangi University. The aims of research are to identify, classify and analyze the types of function of the adverbs in the song album The Black Parade. The method used is descriptive method. The result shows that the types of adverb in the song album The Black Parade are : adverb of manner, adverb of place and direction, adverb of time, and adverb of increase. The Function of adverbs are: adverb as modifier of verb, adverb as modifier of adjective and other adverb, and adverb as modifier of whole sentence. This research is expected to give contribution in the development of lingustic studies, particularly in Adverbs analysis. It is also expected to help the students to understand more about adverbs.

Penelitian yang berjudul “Adverbs in the Song Album The Black Parade by My Chemical Romance” ini ditulis untuk memenuhi persyaratan menyelesaikan gelar S1 di Jurusan Bahasa Inggris Fakultas Ilmu Budaya Universitas Sam Ratulangi. Tujuan penelitian adalah untuk mengidentifikasi, mengklasifikasikan dan menganalisis jenis-jenis fungsi kata keterangan dalam album lagu The Black Parade. Metode yang digunakan adalah metode deskriptif. Hasil penelitian menunjukkan bahwa jenis-jenis kata keterangan dalam lagu album The Black Parade adalah : kata keterangan cara, kata keterangan tempat dan arah, kata keterangan waktu, dan kata keterangan peningkatan. Fungsi kata keterangan adalah: kata keterangan sebagai pengubah kata kerja, kata keterangan sebagai pengubah kata sifat dan kata keterangan lainnya, dan kata keterangan sebagai pengubah keseluruhan kalimat. Penelitian ini diharapkan dapat memberikan kontribusi dalam pengembangan kajian linguistik, khususnya analisis Adverbia. Hal ini juga diharapkan dapat membantu siswa untuk lebih memahami tentang kata keterangan.